“600’ÜN ÜZERİNDE BAYİLİĞİMİZLE TÜRKİYE’NİN HER YERİNDE HİZMET VERİYORUZ

600’ÜN ÜZERİNDE BAYİLİĞİMİZLE TÜRKİYE’NİN HER YERİNDE HİZMET VERİYORUZ

 

Genç bir şirket olmasına rağmen gerçekleştirdiği başarılı stratejilerle ülkemizin en büyük sekiz akaryakıt dağıtım şirketinden biri olarak faaliyetlerine devam eden Kadoil, güçlü büyümesini 2024’te de sürdürmeyi hedefliyor. Tedarik zincirinin etkin yönetimi ile zorlu süreçlerde büyük başarı yakalayan şirket, marka iş birlikleriyle hem bayilerine hem müşterilerine önemli fırsatlar yaratıyor. Business Türkiye okuyucuları için sorularımızı yanıtlayan Kadoil Yönetim Kurulu Başkan Vekili Nergiz Kadooğlu Çifçi, geleceğe yönelik yatırımlarının yanı sıra başarılı bir kadın yönetici olarak sektörde kadın temsiliyeti ile ilgili görüşlerini aktarıyor.

Ülkemizin en büyük akaryakıt şirketlerinden birisi olan Kadoil, ürün ve hizmetleriyle dokunduğu her alanda fark yaratmayı başaran bir şirket. Bu kapsamda köklü tarihinde yer alan değerlerini ve hizmet anlayışını sizden dinleyebilir miyiz? Özellikle ülkemize katkıları bağlamında değerlendirmelerinizi alabilir miyiz?

Kadoil, akaryakıttan gıdaya enerjiden gayrimenkule, iç-dış ticaretten istasyon işletmeciliğine kadar birçok farklı alanda faaliyetlerini sürdüren Türkiye’nin en güçlü grupların arasında yer alan Kadooğlu Holding bünyesinde yer alıyor. Kadoil, grubun akaryakıt sektöründe kalite ve güveni bir arada sunan yıldız markası. Çalışanlarımız, tedarikçilerimiz ve müşterilerimizle beraber takım ruhu içinde çalışarak memnuniyeti en üst seviyede tutma hedefi ile yolumuza devam ediyoruz. Amacımız, bu büyümeyi sürdürülebilir kılmak. Uluslararası markaların yıllardır yer aldığı pazarda uzun süredir ilk 10’da yer alan, geçtiğimiz yılı ise 8. sırada kapatan, sektörün geneline bakıldığında ise çok genç bir marka. Bu şemsiyenin altında LPG’li araç sürücülerine hizmet verdiğimiz Kadogaz ve madeni yağlarda ise Oil Master markalarımız da bulunuyor. Akaryakıt ve otogaz olmak üzere toplamda 600’ün üzerinde bayiliğimizle Türkiye’nin her yerinde hizmet veriyoruz. Kadooğlu Holding olarak, kurumları değerli kılan ve rakiplerinden ayıranın yalnızca ürettikleri mal ya da sundukları hizmetin kalitesi olmadığını düşünüyoruz. Kurumların topluma kazandırdığı değerler de kurumsal başarı için en az diğerleri kadar önemli. Bizim sosyal sorumluluk projelerimiz holding

çatısı altında değerlendiriliyor. Eğitim projelerine özellikle önem veriyoruz. Doğduğumuz topraklardaki okullarımızın yanı sıra, Türkiye’nin her köşesindeki ihtiyaç sahibi öğrencileri destekleyen bir programımız mevcut. Çeşitli sivil toplum kuruluşlarında yer alıyor, toplumumuz için çalışıyoruz. Ülkemiz için önemli olan tüm konularda iş birliği içinde olmak için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz.

 Yeni mobilite ve elektrifikasyon günümüzde hızla ilerleyen konular olarak karşımıza çıkıyoruz. Kadoil olarak bu alanlara dair geleceğe yönelik yatırımlarınızı ve yaklaşımınızı öğrenebilir miyiz?

Hızlı büyümesini sürdürse de yeni mobilite ve elektrifikasyon henüz pamuklara sarmamız gereken bir bebek. Mevcut işletme modelleriyle yatırımın geri dönüşü çok uzun. O nedenle bizim Ankara merkezde pilotunu gerçekleştirdiğimiz ek dinlenme alanları gibi uygulamalarla gelir getirecek ürün ve hizmetler yaratmalıyız diye düşünüyorum. Müşterilerimizin istasyonlara geldiklerinde sadece araçlarını değil, kendilerini de şarj edebileceği, TV, internet gibi hizmetleri alabileceği alanlar. Bu alanda iş ortağımızın da bizim gibi düşünmeye başladığını görmek sevindirici.

Ülkemizin elektrikli araç şarj istasyon ağını genişletme hedefiyle iş birliği içinde bulunduğunuz EnerjiSA ile olan ortak projenizin detaylarından bahsedebilir misiniz? Gerçekleştirdiğiniz diğer stratejik iş birlikleri hakkında bilgi alabilir miyiz?

E-şarj müşteri ihtiyaçları doğrultusunda hayata geçirdiğimiz iş birliklerinin en önemlilerinden biri. E-şarj ile yaptığımız anlaşmayla ağırlıklı olarak yüksek hızlı şarj (DC) istasyonları kurmayı hedefliyoruz. Araştırmalar, araç sahiplerinin şarj için uzun süre beklemek istemediklerini bize söylüyor. Bu nedenle altyapısı müsait lokasyonlarda DC’ler ile hizmet vermek bence şart. E-şarj ile yaptığımız anlaşmayla bayilerimiz Türkiye’nin en hızlı büyüyen şarj markası ile çalışma fırsatı yakaladı. Şimdiden 40’tan fazla lokasyonla anlaşıldı ve 20’ye yakın lokasyon devreye alındı. Bu sayede Türkiye’deki elektrikli araçların yüzde 2’sini şimdiden istasyonlarımızda en az bir kez ağırladık.

Son dönemdeki zorluklara rağmen tedarik zincirinin etkin yönetimi ile büyük bir operasyonel başarı sağlayan Kadoil’in konu hakkındaki stratejisini anlatır mısınız? Tedarik zinciri ile ilgili yaşanan süreçleri nasıl okumak gerekiyor?

Türkiye’nin en büyük sekiz akaryakıt dağıtım şirketinden biri olarak bayilerimize, müşterilerimize ve diğer sektörlerin işleyişine karşı sorumlu olduğumuzun farkındayız. Başarımızı tedarik zincirimizin etkin yönetimiyle sağladığımıza inanıyorum. Daha önce maliyetleri de göz önünde bulundurarak “Just in Time” ile çalışıyorduk. Yani az stok ve gelişmiş lojistik kabiliyetleriyle siparişler zamanında karşılanabiliyordu. Fakat krizler sonrası hammaddeye zamanında erişim zorlaşıp tedarik sorunlu hale gelebiliyor. Bu yüzden bazen daha ihtiyatlı bir üretim ve tedarik modeli olan “Just in Case”e geçiş yapabiliyoruz. Yani satın almayı güçlendirip, stoklarımızda daha fazla ürün tutma politikası. Ek olarak, Mersin’deki 145 bin metreküp kapasiteli akaryakıt terminalimiz, yakıt tedariğimiz için en önemli varlığımız diyebilirim. Ortaklarımızla beraber işlettiğimiz dolfenin de katkısıyla terminalimize yakıt ikmalini çok hızlı şekilde yapabiliyoruz. Bu terminalde yaptığımız depolama anlaşmaları sayesinde yakın coğrafyadaki bayi ve müşterilerimizin tüm ihtiyaçlarını giderecek kapasitemiz var. Tabii ki sadece buradaki depomuzla yetinmiyoruz. Tüm Türkiye’de yaptığımız operasyonların uygun tedarik ağıyla beslenmesi için depo lisansı sahipleri ve rafinerilerle anlaşmalar yapıyor, bu anlaşmaları dünyada ve bölgemizde yaşanabilecek olası arz/talep dengesizliklerine cevap verecek kadar dikkatli şekilde yürütüyoruz. Örneğin bu yıl basından itibaren Kırıkkale’de bir kapasite kiralama anlaşması yaptık. Bu da bizim bu bölgedeki gücümüzü artıracak. Akaryakıt ve LPG fiyatlarındaki olağanüstü volatilite nedeniyle ikmal ve lojistik anlaşmalarımızı daha esnek hale getirdik. Tedariği aksatmadan ve uzun dönem stratejilerimizden ödün vermeden günlük değerlendirmelerle en doğru kararı almaya odaklandık. Dünya’daki ve Türkiye’deki tüm gelişmeleri analiz edip, kararlarımızı bu değişimleri ön görerek alabilirsek daha etkin stratejiler oluşturabileceğimizi düşünüyorum.

TÜRKONFED gibi Türkiye’nin önde gelen sivil toplum kuruluşlarında aktif olarak görev alıyorsunuz. Bu kurumlarda yaptığınız çalışmalar ve hedefler neler?

TÜRKONFED’de yönetim kurulu başkan yardımcısı olarak görev alıyorum. İş dünyası derneklerini tek çatı altında toplayan bu kurumda, iş dünyasının ortak sesi olmak, iş dünyasının sorunlarına sahip çıkacak temsil tabanı geniş ve güçlü bir örgütlenme gerçekleştirmek, ekonomi politikalarına yön vermek, iş dünyasını ilgilendiren sorunlara çözümler üretmek, bölgesel ve sektörel kalkınma vizyonları geliştirerek uluslararası entegrasyona ve rekabet gücünün artmasına katkıda bulunabilmek için KOBİ’lerden gençliğe, kadından depreme kadar birçok konuda çalışıyoruz. Ayrıca çağımızın gerekliliklerini de göz önünde bulundurarak yeşil dönüşüm, dijital dönüşüm ve toplumsal dönüşüm için var gücümüzle ülkemiz için elimizden geleni yapıyoruz.

Yoğun temponuz içerisinde sosyal ve aile hayatınıza ayırdığınız zamanın içeriğinde neler öncelikleniyor? İş hayatı, sosyal hayat ve aile arasında dengeyi nasıl kuruyorsunuz?

Bu yoğun tempoda benim de herkes gibi dinlenme durağım tabii ki ailem oluyor. Özellikle oğlum Asil ile zaman geçirmeyi, onu dinlemeyi çok seviyorum. Onunla ata binmek en büyük hobilerimizden bir tanesi. Onunla olmak beni deşarj ediyor. İşler her ne kadar yoğun olursa olsun öncelik Asil’in oluyor. Ailemle gerçekleştirdiğim aktivitelerle kendimi yeniliyor, zihnimi boşaltıp yeni haftaya hazırlanıyorum.

Kadoil olarak 2024 yılı için hedeflediğiniz yatırımlar ve projeler neleri içeriyor? Yeni yıl için beklentileriniz neler?

Öncelikli olarak ana hedefimiz, büyümek. Büyümek derken de mevcut bayi ağımızı geliştirmek daha verimli çalışmak ve bu ağa değer katacak yeni bayileri kazanarak doğru yerde doğru projeler ile büyümek. Kadoil, genç ama köklü bir şirket. Kadooğlu Holding’in iştirak firmalarından biri ve Holding’in yapısal gücünü bünyesinde her daim hisseden bir organizasyon. 2006 yılından beri sektörde akaryakıt dağıtım şirketi olarak faaliyet gösteren ve bu süreden beri sürekli olarak taş üstüne taş koyarak gelişim gösteriyor. Ben şahsen yüzde 100 yerli sermayeli ve güçlenerek büyüyen şirketin parçası olmaktan, bu büyümeye destek olabilmekten son derece heyecan duyan ve motivasyon elde eden bir yapıdayım. Ekip olarak da yatırım stratejimizi ve hedeflerimizi bu heyecan ve motiVasyonla oluşturuyoruz. Orta vadede, Türkiye genelinde 500

akaryakıt ve 300 LPG lisansına ulaşmayı hedefliyoruz. Hazırlıklarımızı buna göre yapıyoruz. Şirket olarak en büyük avantajımız hızlı karar alıp aksiyona geçebilen bir yönetim anlayışımızın olması. Bu gelişen kasımızı kullanarak büyüme hedefine ulaşacağımıza inancım tam. Bu noktada 2024 yılında dağıtım şirketleri ile bayilik sözleşmelerini yenileyecek akaryakıt bayilerinin sürdürülebilir ve güvenli bir ticari anlaşma yapmaları adına dikkatli olmaları gerektiğini vurgulamak istiyorum. Çalışacakları dağıtım şirketini seçerken ekonomik kriterler kadar sağlıklı ve sürdürülebilir ticaret yapabilecekleri iş ortağı özelliklerine de bakmalarında fayda var kanısındayım. Sürdürülebilir ve kârlı bir büyüme yakalayabilmek için sadece akaryakıt/LPG pazarından daha fazla pay almakla yetinemeyiz. Bu nedenle Kadoil olarak yıla bir Arama Konferansı ile başlıyoruz. Kadoil’in güçlü finansal yapısı, dinamik yönetim tarzı var. Bunların yanı sıra, bilançOsunda yer almayan çok önemli bir varlığı da mevcut. Kurulduğundan bu yana büyüyen ve Kadoil’i de büyüten değerli iş ortakları. Arama Konferansı’nda, Kadoil’i bu güçlü özelliklerini koruyarak nasıl geliştirebileceğimizi, hangi alanlarda farklılaşabileceğimizi belirleyip yeni dönem stratejilerimizi oluşturmayı planlıyoruz. Geçtiğimiz yıl hız verdiğimiz gelir arttırıcı iş birliklerinin yanı sıra, Türkiye geneline dağılmış istasyon ağının Kadoil ağının birlikte önemli bir ekonomik büyüklük yarattığının da farkındayız. İstasyonların ihtiyacı olan ürün ve hizmetlerin onlara daha düşük maliyetlerle sunulabilmesi için istasyon teknolojisi şirketlerinden enerji şirketlerine, yazar kasa üreticilerinden ödeme sistemi platformlarına kadar geniş yelpazedeki tedarikçiler ile ilk görüşmelerimiz çok olumlu geçti. Bu yılın ilk yarısında bu görüşmeleri sonuçlandırıp, iş ortaklarımızın maliyetLerini daha rekabetçi hale getirmeyi hedefliyoruz.

KADOİL ANKARALILARI İTALYAN LEZZETLERİ İLE BULUŞTURDU

KADOİL ANKARALILARI İTALYAN LEZZETLERİ İLE BULUŞTURDU

Türkiye’nin en büyük yerel akaryakıt markalarından biri olan Kadoil, marka iş birlikleri ile bayilerinin gelirlerini artırmaya devam ediyor. Stratejisini, “akaryakıt dışı ürün ve hizmet seçiminde lokasyona özel çözüm geliştirme” olarak belirleyen Kadoil, Ankara’nın merkezinde hizmet veren Kuğulu Petrol’de “The Italy” isimli İtalyan restoranının açılışı gerçekleştirildi. Bu yeni konsept ile Ankaralılar yerinde ve taze hazırlanan İtalyan lezzetlerini Kuğulu Petrol’de deneyimleyebilecek.

Bayilerimize Ek Kazanç Kapısı Açıyoruz

Kadoil olarak Türkiye’nin her noktasında müşterilerine en iyi ürün ve hizmeti sunmak için çalıştıklarını ifade eden Kadoil Yönetim Kurulu Başkanvekili Nergiz Kadooğlu Çifçi, “Kurulduğumuz günden bu yana istasyonlarımızda müşterilerimize, kaliteyi uygun fiyata sunmayı hedefledik. Değişen mobilite ve müşteri tercihleri doğrultusunda artık istasyonlarımızın her metrekaresini en verimli şekilde değerlendirmek zorundayız. Bunun için de her bir istasyonumuzu bir perakende noktası olarak görüyor ve iş birliği yapacağımız markaları lokasyona özel olarak belirliyoruz.” dedi.

Akaryakıt dışı satışlar alanında büyüme hedeflerine tüm ekip olarak odaklandıklarını belirten Çifçi, “İstasyonumuzda açılan The Italy kısa zamanda Ankaralıların gözdesi haline geldi. The Italy benzeri iş birlikleri ile istasyonlarımızda sunulan hizmet ve ürünler konusunda farklılaşacağımızı ve Kadoil marka algısını güçlendireceğimizi düşünüyoruz. Doğru yatırım stratejileri ile tüm bayilerimizin akaryakıt dışı gelirlerini de daha yukarılara taşımaya devam edeceğiz.” dedi. Kadooğlu Çifçi aynı zamanda, Kadoil Kuğulu Petrol Yetkilisi Nurullah Bülbül ve The Italy’in kurucusu İsmail Çanak’a teşekkürlerini sundu.

Kadoil ile İşbirliğimiz Güçlenerek Devam Edecek

The Italy’e gösterilen yoğun ilgiye değinen The Italy Kurucusu İsmail Çanak, “Floransa’da pizza ve makarna konusunda edindiğimiz deneyimi ülkemize getirmek arzusundaydık. Kadoil’in Ankara’nın, hatta Türkiye’nin merkezinde Tunus Caddesi’nde bulunan akaryakıt istasyonunun konumu bizi çok cezbetti. Kadoil kalitesi ve kurumsallığını da göz önünde bulundurarak girişimlerimizi başlattık. Kadoil yetkilileri tarafından yürütülen detaylı bir sürecin ardından The Italy markasını Kadoil çatısı altında hizmete sunduk. Türkiye’de bir ilk olma özelliği taşıyan konseptimizde parmesan tekerinde makarna ve pizzayı istasyon çatısı altında müşterilerimizin beğenisine sunduk. Kadoil ile iş birliğimizin güçlenerek devam edeceği inancındayız.” dedi.

KADOİL ATA’NIN HUZURUNDA

KADOİL ATA’NIN HUZURUNDA

Türkiye ekonomisine en çok katkı sağlayan alanların başında gelen akaryakıt sektörünün önemli yerli kuruluşlarından olan Kadoil, Cumhuriyetimizin 100. yılında Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ebedi istirahatgâhı Anıtkabir’de ziyaret etti. Kadoil Yönetim Kurulu Başkan Vekili Nergiz Kadooğlu Çifçi, Anıtkabir Özel Defteri’ne “Cumhuriyet’in ışığında yürümeye, değer yaratmaya devam edeceğiz” yazdı.

Kadoil heyeti, Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ebedi istirahatgâhı Anıtkabir’e 28 Kasım Salı günü ziyarette bulundu. Sayın Nergiz Kadooğlu Çifçi liderliğindeki heyette Yönetim Kurulu Üyesi Fettah Kadooğlu’nun yanı sıra Genel Müdür Yarımcısı Coşkun Duru, Genel Müdür Yardımcısı Alper Karaeminoğulları, Finans Müdürü Hüseyin Cırık, İkmal Müdürü İrfan Üçer, Akaryakıt Dışı Satışlar Müdürü Mehmet Şehmus Kaya, İdari İşler ve Satın Alma Müdürü Miraç Erdem, Mühendislik Müdürü Muharrem Engin, Muhasebe Müdürü Murat Yaşar, Yatırım Müdürü Ozan Okan, Kredi Risk Müdürü Songül Ateş, LPG Müdürü Teoman Akdağ, Grup Satış Müdür Yardımcısı Hamdi Ünsal, Bayilik İşleri Koordinatörü İlker Yılmaz, Kurumsal İletişim ve Pazarlama Koordinatörü Uyum Kebabcı Varol, İnsan Kaynakları Koordinatörü Pınar Kotel, Hukuk Müşaviri Soner Çamkıran ve Kurumsal İletişim ve Pazarlama Uzmanı Özge Nur Dal yer aldı. Heyet, Atatürk’ün mozolesine çelenk bıraktıktan sonra saygı duruşunda bulundu.

Çifçi, Anıtkabir Özel Defteri’ne şunları yazdı:

Cumhuriyet’imizin Kurucusu Ulu Önder Atatürk,

Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılına girerken, Kadoil olarak huzurunuzda olmaktan büyük onur duyuyoruz.

100 yıl önceki kararlılık, inanç ve azimle; Cumhuriyet ilkelerinin aydınlattığı yolda ülkemiz için değer yaratmanın sorumluluğu ile üretmeye devam ediyoruz. Daha üretken, adil, birlik içinde olarak akıl ve bilim ışığında hareket edip gelecek kuşaklarımıza bildiklerimizi aktarmaya, ülkemiz için çalışmaya gayret ve özen göstereceğiz. İş dünyası içinde bir kadın olarak edinmemizi sağladığınız tüm haklar için zatıalinize teşekkür ediyor, ideallerimizi Cumhuriyet’imizin ilkelerine bağlı kalarak yürüteceğimize ve Cumhuriyet’imizi ilelebet yaşatacağımıza ant içiyoruz.

Aziz hatıranız önünde saygı ile eğiliyoruz. Ruhunuz şad olsun!

Kadoil Yönetim Kurulu Başkan Vekili Nergiz Kadooğlu Çifçi: “TEDARİK KONUSUNDA HER AN SENARYOLARA HAZIRLIKLI OLMAK ZORUNDAYIZ”

Kadoil Yönetim Kurulu
Başkan Vekili Nergiz Kadooğlu Çifçi:
"TEDARİK KONUSUNDA HER AN SENARYOLARA HAZIRLIKLI OLMAK ZORUNDAYIZ"

TÜRKONFED, Visa ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ortaklığında, 30 banka ve e-para kuruluşunun desteğiyle 2019 yılında hayata geçirilen İşimi Yönetebiliyorum Programı, beşinci faaliyet döneminde Gaziantep’teki KOBİ’lerle buluştu. Güneydoğu Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (GÜNSİFED) ev sahipliğinde düzenlenen etkinlikte, akademisyenler ve iş dünyasından profesyoneller; ‘finansmana erişim’, ‘tedarik zinciri’, ‘finansal dayanıklılık’, ‘e-ticaret’ ve ‘e-ihracat’ konuları hakkında bilgi verdi.

TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Sönmez ve GÜNSİFED Yönetim Kurulu Başkanı Gamze Aşnük’ün açılış konuşmalarıyla başlayan etkinlik kapsamında düzenlenen “Dönemlerinde Tedarik Zinciri Yönetimi ve Güvenliği” konulu panelde konuşan Kadoil Yönetim Kurulu Başkan Vekili Nergiz Kadooğlu Çifçi, son yıllardaki hızlı değişimle birlikte ekonominin kurallarının yeniden yazıldığı süreci ve Kadoil’in tedarik zinciri yönetimini anlattı.

Doğru Bildiklerinizi Unutun!

Son birkaç yılı, “Doğru bildiklerimizi unuttuğumuz, hayatı ve ekonomiyi yeniden yazmaya başladığımız bir dönem olarak” tanımlayan Kadoil Yönetim Kurulu Başkan Vekili Nergiz Kadooğlu Çifçi, Davos’da bu yeni dönemin “Great Reset” yani “Büyük sıfırlama” olarak tanımlandığını söyledi. Nergiz Kadooğlu Çifçi, “Bence bu kavram bize yön göstermeye başladı bile. Siyaset, ekonomi, ticaret, iklim krizi, doğal afetler, sağlık, lojistik, tüketici alışkanlıkları farklılaşıyor. Teknolojideki gelişmeleri de düşündüğümüzde, bu değişimleri öngörebilmek ve yönetebilmek öncelikli hale geliyor hayatımızda” dedi.

Türkiye’nin en büyük 8 akaryakıt dağıtım şirketinden birisi olan Kadoil’in, tedarik zincirinin yönetimini anlatan Yönetim Kurulu Başkan Vekili Nergiz Kadooğlu Çifçi, tedarik zincirinin etkin yönetimi ile büyük bir operasyonel başarı sağlandığını ifade etti. Çifçi, tedarik zinciri yönetimindeki değişimleri şöyle anlattı: “Son yıllarda arz talep dengesinin bozulması; emtia fiyatlarında ve lojistik maliyetlerinde büyük dalgalanmalara ve maliyet enflasyonuna yol açtı. Bu değişim öncesi hepimiz, maliyetleri de göz önünde bulundurarak ‘Just in Time’ ile çalışıyorduk. Yani az stok ve gelişmiş lojistik kabiliyetleriyle siparişler zamanında karşılanabiliyordu. Fakat krizler sonrası hammaddeye zamanında erişim zorlaşıp, tedarik sorunlu hale gelebiliyor. Bu yüzden de bazen daha ihtiyatlı bir üretim ve tedarik modeli olan ‘Just in Case’e geçiş yapabiliyoruz. Yani satın almayı güçlendirip, stoklarımızda daha fazla ürün tutma politikası. Mersin’deki 145.000 m3 kapasiteli akaryakıt terminalimiz yakıt tedariğimiz için en önemli varlığımız. Ancak, bununla yetinmeyip, Dünya’da ve bölgemizde yaşanabilecek olası arz/talep dengesizliklerine cevap verecek kadar dikkatli bir şekilde yapılanıyoruz. İşimizin sürdürülebilir olması için ürün tedariğini en uygun maliyetlerle, zamanında yapmamız şart. Tabii en önemli hususlardan birisi, tüm faaliyetlerimizi sağlık, emniyet ve çevre kurallarına uygun bir şekilde yürütüyor olmamız. Dünya’daki ve Türkiye’deki tüm gelişmeleri doğru ve zamanında analiz edip kararlarımızı bu değişimleri ön görerek alabilirsek, daha etkin stratejiler oluşturabilir; tedarik zincirinin güvenli ve sürdürülebilir olmasını sağlayabiliriz.”

“Farklı Senaryolara Hazırlıklı Olmalıyız”

Deprem sonrası akaryakıt sektöründe yaşananlara da dikkat çeken Kadooğlu Çifçi, doğal afet ve savaş gibi durumlar hammaddeye ulaşımı zorlaştırıyor ve global tedarik zinciri için stratejik önlemleri zorunlu kıldığını belirterek, farklı senaryolara hazırlıklı olmanın önemine dikkat çekti. Kadoil Yönetim Kurulu Başkanı Nergiz Kadooğlu Çiftçi, şöyle devam etti: Şubat ayında son dönemlerin en büyük felaketlerinden birini yaşadık. Deprem sonrası akaryakıt konusunda büyük bir ihtiyaç ortaya çıktı. Diğer şirketler gibi biz de bayilerimizin sağlığını teyit ettikten sonra bize gelen taleplerin doğru istasyonlara yönlendirilmesini sağladık. Hatta bunun için iç kaynaklarımızla kendi web sitemiz ve sosyal medya hesaplarımızda an be an hangi istasyonlarda yakıt olduğunu gösteren bir uygulama geliştirdik. Sektörde de bunu ilk yapan bizdik. Sonrasında da kapanan rotaları da dikkate alarak, istasyonlarımıza hangi terminallerden yakıt ulaştırabileceğimizi planladık. Zor zamanlardı ve depremin acısını hala yüreğimizde yaşıyoruz. Ancak buradan çıkardığımız dersleri faaliyetlerimizde hazırlıklı olmamızı sağlaması gerek. Öncelikle farkındalığımızı artırmak lazım, çünkü ancak farkındalık bizim hazırlıklı olmamızı sağlar. Deprem bu ülkenin bir gerçeği, ona engel olamıyoruz ancak depremde sağlam kalacak binaları ve altyapıyı oluşturmamız gerek.

Visa Türkiye Kurumsal Sosyal Sorumluluk Kıdemli Müdürü Didem Karabuda’nın moderatörlüğünde gerçekleşen panele ayrıca, GTO Başkanı Mehmet Tuncay Yıldırım, GSO Başkanı Adnan Ünverdi ve Doç. Dr. Ebru Tekin Bilbil de konuşmacı olarak katıldı.

Kadooğlu Çifçi, Teşekkür Hediyelerini Takdim Etti

Kadoil Yönetim Kurulu Başkan Vekili Nergiz Kadooğlu Çifçi, İşimi Yönetebiliyorum Programı Gaziantep eğitimi kapsamında; Gaziantep Valisi Kemal Çeber, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Sönmez’e teşekkür hediyelerini takdim etti.

TÜRKİYE’NİN DEV ŞİRKETLERİ ARAŞTIRMASI FORTUNE TÜRKİYE 500’DEN KADOİL’E 2 ÖDÜL BİRDEN

TÜRKİYE’NİN DEV ŞİRKETLERİ ARAŞTIRMASI FORTUNE TÜRKİYE 500’DEN KADOİL’E 2 ÖDÜL BİRDEN

Fortune 500 Türkiye Dijital Zirvesi 16’ıncı kez gerçekleşti. Kadoil Yönetim Kurulu Üyesi Fettah Kadooğlu, bu yıl Fortune 500 Ödül Töreni’nde, Kadooğlu Holding’in yıldız markaları, Kadoil ve Kadooğlu Yağ’ın ödüllerini tüm ekip adına teslim aldı.

Fortune Dergisi tarafından, Türk iş dünyasının 500 dev şirketini buluşturmak üzere 16’ıncısı düzenlenen Fortune 500 Türkiye Dijital Zirvesi; listede yer alan şirketlerin başarılarını ödüllendirmek için dünyadan ve Türkiye’den birbirinden değerli konuşmacıları ve iş insanlarını ödül töreninde bir araya getirdi. 2023 yılı listelerinde Kadooğlu Holding bünyesinde faaliyet gösteren Kadoil “Petrol, Gaz Türevleri Üretimi ve Dağıtımı”nda 16, genel sıralamada ise 26 basamak birden yükselerek 131. sırada yer alırken; genel listede 40 basamak yükselerek 240. sıraya yerleşen Kadooğlu Yağ ise “Endüstriyel Gıda İmalatı Sektörü”nde 10. sırada, “İhracatını En Çok Artıranlar” da 37. sırada yer aldı.

Bu başarıdan dolayı duyduğu mutluluğu ifade eden Kadoil Yönetim Kurulu Üyesi Fettah Kadooğlu, “Kadooğlu Holding bünyesinde bulunan şirketlerimizden petrolcülük alanında Kadoil, gıda alanında Kadooğlu Yağ ile Türkiye’nin önde gelen firmaları sıralamasında yer almaktan gurur duyuyoruz. Bu sadece yükselen bir sıralama değil, başarının arkasında çok büyük ve profesyonel bir ekip çalışması var. Bu ödülleri tüm Kadooğlu ailesi adına alıyor, birlikte daha güzel işler başaracağımıza yürekten inanıyorum.” dedi.

Kadooğlu Markaları Her Yıl Türkiye’nin Gözdesi

2023 yılında, Kadooğlu Yağ ve Kadoil ile iki ödüle birden sahip olan Kadooğlu Holding; 2022 yılında da 15’incisi gerçekleşen Fortune 500’de; akaryakıt sektöründe faaliyet gösteren Kadoil ile 157., gıda tarafında ise ayçiçek yağ ihracat şampiyonu Kadooğlu Yağ ile 244. sırada, yer alarak iki ödüle layık görülmüştü.

Capital’500 de Kadooğlu Holding’in Çifte Gururu

Capital’500 de Kadooğlu Holding’in Çifte Gururu

Türkiye’nin saygın ekonomi dergilerinden Capital’in her yıl geleneksel olarak gerçekleştirdiği Türkiye’nin En Büyük 500 Şirketi’nin yer aldığı Capital 500 Araştırması’nda Kadooğlu Holding bünyesinde faaliyet gösteren iki şirket birden listenin üst sıralarda yer aldı.

Türkiye’deki şirketlerin 2022 yılı cirosu baz alınarak gerçekleştirilen Capital 500 araştırmasında Kadooğlu Holding bünyesinde faaliyet gösteren Kadooğlu Petrolcülük 56 sıra yükselerek 156. sırada, Kadooğlu Yağ ise 109 sıra yükselerek 253. sırada yer aldı. Kadoil Yönetim Kurulu Başkan Vekili Nergiz Kadooğlu Çifçi “Türkiye’nin En Büyük 500 Şirketi sıralamasında Kadooğlu Holding iştirakleri ile yükselerek yer almanın gururunu yaşıyoruz. Capital 500 araştırmasında Kadooğlu Petrolcülük 56 sıra yükselerek 156. sırada, Kadooğlu Yağ ise 109 sıra yükselerek 253. sırada yer aldı. Bu başarıların temelinde holding gücümüz, profesyonel ekibimiz ve paydaşlarımızın bize güveni yatmaktadır. Yatırımlarımıza devam ederken üretim kapasitemizi arttırmaya yönelik çalışmalarımızın yanı sıra dünya pazarlarında yenilikçi ürünlerle girmeye ve global pazarların en önemli aktörleri arasında yer almaya devam edeceğiz. Bu sonucun alınmasında emeği geçen bütün çalışanlarımıza ve paydaşlarımıza teşekkür ediyoruz” dedi.

“SATIŞ HACMİMİZİ YÜZDE 30 ARTIRACAĞIZ”

Kadoil olarak satış hacmini yüzde 30 arttıracaklarına değinen Nergiz Kadooğlu Çifçi, sözlerini söyle sürdürdü; “2023 yılında, başta Mersin depomuz olmak üzere tüm yatırımlarımızı en verimli biçimde değerlendirecek aksiyonlar aldık. Uzun vadeli stratejilerden vazgeçmeden yaptığımız çevik politika değişiklikleriyle yılın ilk yarısında sektörde ilk 8’e yükseldik. 2023’ü satış hacminde yüzde 30’un üzerinde bir büyümeyle kapatmayı hedefliyoruz. Akaryakıt dışı satışları da gerçekleştirdiğimiz iş birlikleriyle hem şirketimize hem bayilerimize ek gelirler yaratarak büyümemizi hacim büyümesinin çok daha üzerine çıkarmayı planlıyoruz. 2022 yılı sonunda yaptığımız elektrikli araç şarj istasyonu iş birliği kapsamında yatırımlarımız yeni başlamasına rağmen Türkiye’deki araçların yüzde 2’sini şimdiden istasyonlarımızda ağırladık.” dedi.

“SATIŞ HACMİMİZİ YÜZDE 30 ARTIRACAĞIZ”

"SATIŞ HACMİMİZİ YÜZDE 30 ARTIRACAĞIZ"

DEVLERİN BÜYÜME AJANDASI

Pek çok açıdan baskı altında olan şirketler, bu zorlu dönemde yatırımlarını sürdürerek büyüme peşinde. Bu yıl 25’inci kez hazırlanan Capital500 listesinin sonuçları da bunu kanıtlıyor. Cirolarda ciddi ivme yakalayan şirketlerin 100’üncü yıl hedefinde daha da güçlenmek var. Yeni fabrika yatırımları, Ar-Ge çalışmaları, dijitalleşmede hızlanmak ve ihracatta genişlemek en önemli gündemi oluşturuyor. Perakendeden lojistiğe, mobilyadan gıdaya 33 şirketin yöneticisi, yeni dönem planlarını ve büyümede odaklandıkları alanları anlattı:

“SATIŞ HACMİMİZİ YÜZDE 30 ARTIRACAĞIZ”

“2023 yılında, başta Mersin depomuz olmak üzere tüm yatırımlarımızı en verimli biçimde değerlendirecek aksiyonlar aldık. Uzun vadeli stratejilerden vazgeçmeden yaptığımız çevik politika değişiklikleriyle yılın ilk yarısında sektörde ilk 8’e yükseldik. 2023’ü satış hacminde yüzde 30’un üzerinde bir büyümeyle kapatmayı hedefliyoruz. Akaryakıt dışı satışları da gerçekleştirdiğimiz iş birlikleriyle hem şirketimize hem bayilerimize ek gelirler yaratarak büyümemizi hacim büyümesinin çok daha üzerine çıkarmayı planlıyoruz. 2022 yılı sonunda yaptığımız elektrikli araç şarj istasyonu iş birliği kapsamında yatırımlarımız yeni başlamasına rağmen Türkiye’deki araçların yüzde 2’sini şimdiden istasyonlarımızda ağırladık.”

Basın Bülteni: https://bit.ly/devlerin-büyüme-ajandası

Capital’500 de Kadooğlu Holding’in Çifte Gururu

Capital’500 de Kadooğlu Holding’in Çifte Gururu

Türkiye’nin saygın ekonomi dergilerinden Capital’in her yıl geleneksel olarak gerçekleştirdiği Türkiye’nin En Büyük 500 Şirketi’nin yer aldığı Capital 500 Araştırması’nda Kadooğlu Holding bünyesinde faaliyet gösteren iki şirket birden listenin üst sıralarda yer aldı.

Türkiye’deki şirketlerin 2022 yılı cirosu baz alınarak gerçekleştirilen Capital 500 araştırmasında Kadooğlu Holding bünyesinde faaliyet gösteren Kadooğlu Petrolcülük 56 sıra yükselerek 156. sırada, Kadooğlu Yağ ise 109 sıra yükselerek 253. sırada yer aldı. Kadooğlu Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Celâl Kadooğlu, “Türkiye’nin En Büyük 500 Şirketi sıralamasında Kadooğlu Holding iştirakleri ile yükselerek yer almanın gururunu yaşıyoruz. Capital 500 araştırmasında Kadooğlu Petrolcülük 56 sıra yükselerek 156. sırada, Kadooğlu Yağ ise 109 sıra yükselerek 253. sırada yer aldı. Elbette bu başarıların temelinde kurumsal yapımızın ve bir aile biniciyle çalışmalarını sürdüren Kadooğlu Ailesinin çabaları yatmaktadır. Yatırımlarımıza devam ederken üretim kapasitemizi arttırmaya yönelik çalışmalarımızın yanı sıra dünya pazarlarında yenilikçi ürünlerle girmeye ve global pazarların en önemli aktörleri arasında yer almaya devam edeceğiz. Pandemi sonrası Rusya Ukrayna savaşından da olumsuz olarak etkilenen dünya ekonomisinin elbette ülkemize de yansıması birçok sektör gibi bizleri de etkilemiştir. Ancak sektörümüzdeki ağırlığımızı koruyarak üretimden taviz vermeden çalışmaya, üretmeye ihracatımızı arttırmaya gayret ediyoruz. Bu sonucun alınmasında emeği geçen bütün çalışanlarımıza ve paydaşlarımıza teşekkür ediyorum” dedi.

Global Pazarlardaki pazar payımız artıyor

2022 yılında 70’in üzerinde ülkeye ihracat gerçekleştirdiklerini ifade eden Kadooğlu Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Celal Kadooğlu yaptığı değerlendirmeye “2022 yılı içerisinde 70’in üzerinde ülkeye yönelik gerçekleştirdiğimiz ihracatımızın 2023 yılında daha fazla ülkeye arttırma çabası içerisindeyiz. Ortadoğu ülkelerindeki tüketim oranımız bir hayli yüksek. Hedef ülkeler arasında AB ülkeleri, Ortadoğu ve Afrika ülkeleri yer almaktadır”; şeklinde devam etti.

 

Basın Bülteni: https://bit.ly/capital-500-gururu

Erkek Egemen Sektörün Tek Kadın Patronu

Erkek Egemen Sektörün Tek Kadın Patronu

Akaryakıt sektörü, Türkiye’de ekonomiye en çok katkı sağlayan alanların başında geliyor. Ülkenin köklü kuruluşlarından Kadooğlu Holding, yurt içindeki pazara Kadoil Yönetim Kurulu Başkan Vekili Nergiz Kadooğlu Çifçi öncülüğünde liderlik ediyor. Erkek istihdamının ağırlıklı olduğu akaryakıt ve LPG dağıtım sektöründe bir kadın başkan olarak 550’nin üzerindeki bayiliği ve 18 bölge müdürlüğü başarıyla yöneten Çifçi, firmanın ilk sıralardaki yerini uzun süredir kimseye kaptırmıyor. Petrol ürünlerinin ithalat, ihracat ve transit ticaretini gerçekleştirmek amacı ile akaryakıt sektöründe 23 yıldır sağlam adımlarla ilerleyen Kadoil’in Yönetim Kurulu Başkan Vekili Nergiz Kadooğlu Çifçi, dergimizin bu sayısında sektörün geleceğine dair önemli değerlendirmeler yaparken, kadın istihdamının sayılı olduğu benzin istasyonları sektöründe bir kadın olarak gerçekleştirdiği yeniliklerden bahsetti.

Kadoil kuruluşundan itibaren büyük başarılara imza attı. Bu başarınızın sırrı neydi?

Kadoil akaryakıt ve LPG alanında bugün en değerli markalardan biri. Bu başarının en önemli faktörlerinden biri şirketin temellerinin akaryakıt sektöründe müthiş bir deneyim ve birikime sahip bir aile tarafından atılmış olması. Bu sağlam temelin üzerine kurulan şirket, ekip ruhunu her daim koruyarak, kısa vadeli başarılardan daha fazla uzun vadeli stratejilere önem verdi ve Kadoil markası sektörde “kalite” ve “güven” kelimeleriyle anılmaya başlandı. Kurulduğumuz günden bugüne hep daha fazlasını ve daha iyiyi hedefledik, bu bilinçle ailemizi her gün biraz daha büyüttük. Kadooğlu ailesi olarak uzun yıllardır ticaret hayatının içindeyiz. Babam ve abilerimden aldığım bayrağı Kadoil için şu an ben taşıyorum. Genç bir kadın olarak bana yüklenen büyük sorumluluğun farkındayım ve ailemin güvenini boşa çıkarmamış olmanın gururunu yaşıyorum. Tüm stratejilerimizi “Güven Yolunuzun Üstünde” misyonumuz ve müşteri odaklı yapımızla şekillendiriyoruz. Ancak bizim en önemli avantajımız değişimleri ön görebilmemiz ve yönetimsel çevikliğimiz. Müşterilerimizi dinleyerek sektörün dinamiklerini ve trendleri yakından takip ediyor, ailenin liderliği ve profesyonel yöneticilerimizin bilgi ve tecrübelerini birleştirerek karar mekanizmalarımızı güçlendirip, hızlı reaksiyon verebiliyoruz. Bizim inancımızı ve planlı büyümemizin farkında olan iş ortaklarımızla beraber hizmet verdiğimiz istasyon sayısını her geçen gün arttırıyoruz, onlarla beraber yeni iş alanları yaratmanın ve yeni müşterilere ulaşarak organik büyümenin mutluluğunu yaşıyoruz.

Son yıllarda üst düzey yönetici ve derneklerde kadınların etkinliğine şahit oluyoruz. Erkek egemen sektörün tek kadın patronu olarak bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz? Gidilecek daha çok yol var diyebilir miyiz?

Akaryakıt sektörü çok maskülen bir yapıya sahip. Dağıtım şirketleri, bayiler ve istasyon çalışanları hatta kamu görevlileri dahi ağırlıklı erkeklerden oluşuyor. Sektörde kadın temsiliyetinin artırılması için yapılmakta olan çalışmalar var ama şirketin tepe yönetimini bir kadına emanet eden Kadoil’in bu duruşu bizim farklı bir yerde olduğumuz gösteriyor. Şirket yönetimindeki tek kadın ben değilim tabi. Kadooğlu Holding’in pek çok önemli pozisyonunda kadınları görmek mümkün. Kadoil içindeki üst düzey yöneticilerimin de yarısının kadın olduğunu, genel merkezimizde Kadınlar Günü’nün beraber kutladığım çalışma arkadaşlarımın sayısının erkekleri geçtiğini gururla söyleyebilirim. Bir kadın olarak pozitif ayrımcılığı savunmamakla beraber Kadoil’in geleceğine yön veren önemli kararları hemcinslerimle beraber almak, onların başarılı pozisyonlara geldiklerini görmek beni çok mutlu ediyor. Gidecek daha çok yolumuz olduğu kesin, bu yolu başarı ile devam ettirebilmek için kadın, erkek fark etmeksizin beraber yürünmesi gerektiğine inanıyorum. Kadoil yönetimi olarak genç kadınlarımızın, daha eğitim hayatları devam ederken bu sektör hakkında bilgilendirilmelerini, meslek seçimlerinde akaryakıt sektörünü de göz önünde bulundurmalarını sağlıyoruz. İstasyon hizmet görevlilerinde kadın istihdam sayımızı arttırmak için çeşitli projeleri hayata geçiriyoruz. Kadınlara sadece fırsat eşitliği bile sağlayabilsek, onların yetenek ve bilgi birikimlerini kullanarak şirket yönetimleri ve ekonomiye bambaşka bir soluk getirdiklerini görürüz diye düşünüyorum.

Teknoloji ve Ar-Ge anlamında yürüttüğünüz çalışmalardan bahseder misiniz?

Tüm süreçlerimizi ve karar alma mekanizmalarımızı geliştirecek, bayi ve müşteri diyaloğumuzu güçlendirecek her alanda teknolojiye yatırım yapıyoruz. Dijitalleşme bizim en önemli önceliğimiz. Dijital dönüşüm; donanımıyla, yazılımıyla, veri analitiği ve insan kaynağı ile KADOİL için vazgeçilmez bir süreç oldu. Bugün artık sadece terminallerimizi değil, bayilerimizdeki operasyonun tüm kritik aşamalarını takip edebilecek bir altyapımız mevcut. Müşterilerimizin alım sıklığını, harcama tutarını ve rotalarını izleyebiliyoruz. Tabi böyle büyük bir veriyi ancak doğru araçlarla analiz edebileceğimizin farkındayız. Bu nedenle bundan sonra yatırımlarımız bu alanda yoğunlaştırıp programlar geliştireceğiz ve marka, ürün-hizmet ve istasyon yatırımlarımızı bu veriye göre yönlendireceğiz Bunun yanı sıra, iklim krizi ve karbon salınımları konularındaki hassasiyetin sektörü dönüştürmekte olduğunun da farkındayız. Başta elektrikli araçlar olmak üzere, alternatif yakıt teknolojileri konusunda en doğru kuruluşlarla stratejik iş birliği yapıyoruz ve iş ortaklarımızı bu yeni döneme hazırlıyoruz. Yine global hedefler doğrultusunda faaliyetlerimizi yeni/yenilenebilir enerji kaynakları ile sürdürmeye de gayret ediyoruz. Gaziantep’te bulunan üretim tesisimizin 19.000 m2’lik çatı alanına kurulumunu gerçekleştirdiğimiz güneş panelleri ile yıllık 4,5 milyon kWh enerji üretmeye başladık. Önümüzdeki dönemde istasyonlarımızın enerjisini de yenilebilir enerji kaynaklarından temin etme yönünde görüşmelere başladık.

Şu anda Türkiye’nin gündeminde elektrikli araçlar var. Bu kapsamda nasıl bir yol haritası izleyeceksiniz ve Kadoil olarak bu konu hakkındaki öngörüleriniz nelerdir?

Petrol sektörünü yakından ilgilendiren en önemli konu elektrikli araçlarla ilgili gelişmeler… 2019 yılında dünyada satılan her 100 arabadan 2 tanesi elektrikliydi. Bu sene ise beklentimiz her 100 arabadan 15’inin elektrikli araba olacağı şeklinde. TOGG’un devreye girmesi ile Türkiye’deki oranların da artmasını bekliyoruz. Geçen yıl Türkiye’de satılan toplam elektrikli araç miktarına bu yıl 3 ayda ulaştık. Elektrikli araçlardaki artış sadece binek araçlarda değil. Ticari araçlar; kamyonetler, otobüsler, ağır yük taşıtları, hatta traktörlerde dahi artık elektrik ile çalışan modeller geliştirilmiş durumda. Avrupa’da bu araçların şarj istasyonu ihtiyacının karşılanması için şu anda haftalık 2.000 istasyon yapılıyor. Çin ve Amerika bu alanda hem araç üreticilerine hem de altyapı sağlayıcılar büyük teşvikler sağlıyor. Türkiye’de araç şarj istasyonları ile ilgili de önemli gelişmeler yaşanıyor. Verilen teşviklerle geçen yıl 3.000 civarı olan soket sayısının kısa zamanda katlanacağını öngörüyoruz. EPDK’dan işletmeci lisansı alan şirket sayısı da 124’e ulaştı. Diğer yandan, araç sarj istasyonlarının kurulacağı lokasyonların seçiminde daha planlı hareket edilmesi gerektiğini düşünüyorum. Örneğin Norveç’te yapılan düzenlemeler sonrası, 2022 yılında satılan 10 araçtan 9’u elektrikli ya da plug-in hibrit oldu. Ancak bu ülkede araç sahipleri, araçlarını şarj etmek için akaryakıt istasyonlarını tercih etmiyor. Yani Elektrikli Araç dönüşümü sadece yakıt cinsini değil, nereden ikmal yapılacağını da değiştiriyor. Türkiye’de son 100 yılda akaryakıtla çalışan araçlar için kurduğumuz ve milyarlarca dolar yatırdığımız altyapı bir başka büyük dönüşümün eşiğinde. Çünkü akaryakıt istasyonları geleneksel olarak çabuk yakıt alımı için tasarlanmıştı. Pompaya yanaş, öde ve çık. Elektrikli araçlar ise farklı bir ihtiyaca sahip, ZAMAN. Dolayısıyla araç sahibinin ihtiyacı istasyon değil, yerine; ev, işyeri veya Cafe olmaya başlıyor. Bu yıl 1.5 trilyon TL konsolide büyüklüğe ulaşmasını beklediğimiz, 150.000’den fazla çalışana istihdam sağlayan bir sektörden bahsediyoruz. Dolayısıyla bu yeni geleceğe uyum sağlamak ve mevcut yatırımları israf etmekten kaçınmak için akaryakıt sektörü ve kamu olarak beraber düşünmeye, geleceği kurgulamaya ve bu dönüşümü doğru bir şekilde gerçekleştirmeye ihtiyacımız var. Burada söylemeye çalıştığım şey elektrikli araç şarj istasyonu için verilecek teşviklerde, akaryakıt istasyonlarına öncelik verilmesi ki atıl kalmasın. Yeni mecralar ve maceralar yaratmaya gerek olmadığını düşünüyorum.

Peki, biz Kadoil olarak kendimizi bu döneme nasıl hazırlıyoruz?

2022 yılı sonunda elektrikli araç şarj istasyonları alanında Enerjisa Enerji’nin yüzde 94 oranında çoğunluk hisselerine sahip olduğu Eşarj ile bir iş birliği anlaşması imzaladık. Yüksek hızlı istasyonlar kuruyoruz ve müşterilerimizin alım sıklıklarını, lokasyon ve zamanlama tercihlerini yakından takip ediyoruz. İş birliğimiz kapsamında Eşarj’ ın Türkiye’ nin 81 ilinde 1.000’ in üzerinde yüksek hızlı şarj istasyonu hedefine uygun olarak 50 ilde 100 adet yüksek performanslı şarj cihazı kurulması hedefleniyor. İlk kurduğumuz istasyonlara ziyaretler başladı. Müşteri geri bildirimleri de çok olumlu, umarım ağımızı en yakın zamanda genişletebiliriz.

Türkiye’nin en büyük bağımsız iş dünyası örgütü TÜRKONFED’de de görev alıyorsunuz. Dernekteki hedefleriniz neleridir?

Sivil toplum kuruluşları ile iş birliği gerçekleştirmede çok aktif bir aile olduğumuzu söyleyebilirim. TÜRKONFED, TÜSİAD ve TAİDER gibi Türkiye’nin önde gelen sivil toplum kuruluşlarında aktif görev alıyoruz. Türkiye’nin her bölgesine yayılmış etkin üye yapısı ve sayısı ile Türkiye’nin en büyük iş dünyası örgütleri içinde yer alan bölgesel ve sektörel iş dünyası temsil örgütlerinin çatı kuruluşu olan Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonunda (TÜRKONFED), Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığı görevini aktif olarak sürdürüyorum. TÜRKONFED’de Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığı görevi dışında Derinleşme ve Kurumsallaşma Komisyonunda yer alıyorum. Buradaki öncelikli hedefimiz konfederasyona üye federasyonların kurumsal kapasitelerini geliştirmek, üye nezdinde TÜRKONFED’in tanınırlığını arttırmak ve üye bağlılığının güçlenmesini sağlamakla beraber, bugün 26’ya ulaşan bölgesel federasyonların dernek sayısını arttırmaktır.

Ülkemizde ve dünyada sürdürülebilirlik kavramının önemi her geçen gün değer kazanıyor. Kadoil’in bu kapsamda attığı ve atacağı adımlar nelerdir? Daha sürdürülebilir bir dünya için çevre teknolojilerinden ne oranda yararlanılmalı sizce?

Sadece Kadoil olarak değil holding bünyesindeki bütün şirketlerimiz için ortak bir misyon çerçevesinde hareket ediyoruz. Bu kapsamda Kadooğlu Holding olarak çevreye saygılı bir şirket olma hedefiyle sürdürülebilir üretim yapma anlayışını benimsedik. Kadooğlu yağ fabrikamızdaki güneş enerji santrali çok uzun süredir gündemimizde olan bir projeydi. Yıllık elektrik tüketimimizin %36’sını karşılama kapasitesine sahip bu enerji tesisi yatırımı ile; üretimimizi yerli, yenilenebilir ve doğa dostu kaynaklardan sağladığımız enerji ile yapma imkanına sahip olduk. Küresel sürdürülebilirlik hedefleri doğrultusunda karbon ayak izimizi azaltmak için yeni yatırımlar yaparken, doğaya saygılı kurumsal sorumluluk projelerimize de ağırlık vermiş bulunmaktayız.

Gelecek planlarınız arasında neler yer alıyor?

Kadoil olarak 2022’nin son aylarında bir üst sıradaki değerli rakibimizi geçerek pazar payında sekizinci sırada tamamladık. Seçkin iş ortakları ile değerli lokasyonlarda anlaşmalar yaparak istasyon sayımızı ve görünürlüğümüzü artırdık. Yakıt dışı ürün ve hizmetleri müşterilerimizle buluşturabilmek için önemli iş birliği anlaşmaları başlattık. Yeni bu dönemde projelerimize hız kesmeden devam edeceğiz. Yeni istasyonlar transfer ederken, istasyon ağımızın hizmet kalitesini eğitim ve gizli müşteri gibi uygulamalar ile artırıp ölçümleyeceğiz. Şehir merkezi ve anayollardaki görünürlüğümüzün artması ile beraber şirketimiz ve bayilerimiz için ek gelir getirecek iş birliği anlaşması sayısını da artırmayı hedefliyoruz. Kadoil olarak hedefimiz yakıt türü ne olursa olsun, kurumsal ve bireysel araç kullanıcılarının ihtiyaçlarının karşılandığı perakende alanlar yaratırken; toplumsal sorumluluklarının farkında; çalışanları, iş ortakları ve müşterileri için tercih edilen bir şirket yaratabilmek. Bu hedef doğrultusunda yola çıktığımızda sürdürülebilir bir büyümeyi yakalayacağımıza inanıyoruz.

Basın Bülteni: https://turkiyedeisdunyasi.com/erkek-egemen-sektorun-tek-kadin-patronu/

Yarınları Beraber Kuracağız

Yarınları Beraber Kuracağız

Ülkemizde yaşanan deprem felaketi sonrasında destek çalışmalarını Kadooğlu Holding Kriz Koordinasyon Merkezi, Cemal Kadooğlu Vakfı, Kadooğlu Yağ çalışanları ve yerel yönetimlerle koordineli şekilde yürüten Kadoil; depremin ilk gününden itibaren bölgeye yardımlarını devam ettiriyor. Kadoil; Kadooğlu Holding iştiraklerinden Kadooğlu Yağ’ın üretim fabrikasının Gaziantep’te bulunması ve 350’nin üzerinde çalışanının bu bölgede ikamet etmesi nedeniyle afet sonuçlarını derinden yaşayan şirketler arasında yer aldı.

Kadoil Yönetim Kurulu Başkan Vekili Nergiz Kadooğlu Çifçi,”Bölgede doğmuş yetişmiş bir kadın olarak bu inanılmaz felaket ve sonrasında yaşananlarla ilgili duygularımı ifade etmem mümkün değil. Orada yaşanan yıkım, yıkım sonrası tüm Türkiye’nin bölgeye yardım elini uzatmak için birleşmesi ile sahadaki kahramanca çalışmalar ve yaşanan dramı düşündükçe; hüznümü, üzüntümü kelimelere dökmek mümkün olmuyor. Ancak bölge için, bölge insanı için her zamankinden daha fazla çalışmamız gerektiğinin de farkındayız.

Bu iki duyguyu dengelemeye çalışarak depremin ilk dakikalarından itibaren, Kadooğlu Holding ve Kadoil olarak deprem bölgesine destek olmaya ve fikir üretmeye gayret ettik. Öncelikle tüm yakınlarımız, çalışanlarımız ve iş ortaklarımızın sağlığından emin olduk. Merkezdeki arkadaşlarımız, bölgedeki holding ve iştirak çalışanlarımız ile iletişime geçti, sağlık durumları ve ihtiyaçları ile ilgili bilgi aldı.

Onların ihtiyaçları ile ilgili planlamalar yaparken, bölgedeki halkın akaryakıt ihtiyaçlarının giderilmesi için de tüm imkanlarımızı seferber ettik. Gerek kamu gerekse de özel sektörden bize gelen akaryakıt taleplerini en kısa zamanda karşılamak için istasyon ve lojistik altyapımızı ayağa kaldırdık. Burada bölgede barınacak evi yokken, ailesini enkazdan kurtarıp işinin başına dönen, tesislerini en kısa zamanda açan ve kurtarma ve barınma çalışmaları için yakıt temin eden tüm kahraman iş ortaklarımıza tekrar teşekkür etmek isterim.

Kadoil olarak, bölgedeki hayatın tekrar normale dönmesinin çok uzun bir süreç alacağının farkındayız. Felaketin ilk gününden itibaren bölgeye yaptığımız bağış ve yardımlara devam edeceğiz. Bu büyük acının ruhumuzda açtığı derin yaraları sarmak ve bölgeyi yaşatmak boynumuzun borcu.” açıklamasında bulundu.

Kadoil deprem bölgesindeki yakıt tedariğinin aksamaması için ilk saatlerden itibaren bölgeye yakıt ikmali yaparken, kurtarma çalışmaları ve araçlarında barınan vatandaşlarımızın yakıt ihtiyaçlarını temin edebilecekleri faal istasyonların listesi tüm sosyal medya kanallarından duyurmaya başladı.

Bölgedeki gelişmeleri yakından takip eden Kadoil ailesi, yerel yönetimlerle iş birliği halinde öncelikli ihtiyaçları belirledi. Başta barınma olmak üzere, gıda, battaniye, su, ekmek, giyecek ve ısıtıcı malzemelerini taşıyan tırlar bölgeye nakledildi. Ayrıca Cemal Kadooğlu Vakfı aracılığıyla bölge ihtiyaçları doğrultusunda günde 5.000 kişiye 3 öğün gıda yardımında bulunmaya devam ediliyor.